Carti Feng Shui

Feng Shui Ghid practic ilustrat
Feng Shui Ghid practic ilustrat
Cartea de Aur
Cartea de Aur
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui
Planner Feng Shui pentru succes
Planner Feng Shui pentru succes
Bucatarie Feng Shui
Bucatarie Feng Shui
Sănătate

recomanda articolul unui prieten

Cele 5 elemente şi organele din corpul uman

Chinezii folosesc teoria celor cinci elemente şi pentru a înţelege funcţionarea fizică internă şi externă a corpului. Astfel, în medicina chineză tradiţională, fiecare dintre cele cinci organe majore din corp (inima, splina, plămânii, ficatul şi rinichii) este asociat cu unul dintre cele cinci elemente; iar bolile sunt diagnosticate în funcţie de dezechilibrele pe care le prezintă acestea din urmă.

 

Inima ţine de elementul Foc; ficatul şi pancreasul, de elementul Lemn; plămânii, de elementul Metal; rinichii, de elementul Apă; stomacul, de elementul Pământ. De asemenea, fiecărui element îi mai corespund o emoţie dominantă, un gust, o parte a corpului, una a feţei etc.

 

Dacă descoperiţi că sunteţi prea adesea copleşiţi de o emoţie ce reprezintă unul dintre elemente, aveţi motive să credeţi că ceva nu merge bine privitor la organul respectiv din corp. Dacă grija, depresia, preocuparea etc. vă domină, vă puteţi gândi la o „defecţiune” în fluxul de chi al acestor organe interne.

 

Cel mai bine este să încercaţi să rezolvaţi aceste probleme, căci altminteri ele se vor permanentiza în organism, provocând blocarea fluxului de chi. Meridianele vitale din corpul vostru se vor „înfunda”, aşa cum se înfundă ţevile în care s-a acumulat prea multă murdărie.

 

Conform medicinei tradiţionale chineze, una dintre cele mai comune cauze ale blocajelor din organism este stresul. Acest flagel al vieţii şi societăţii moderne face ca energia chi să se blocheze şi să stagneze în organism, împiedicând organele să funcţioneze adecvat, mai ales ficatul. Iar afectarea ficatului înseamnă afectarea elementului Lemn din corpul uman şi ea începe să determine probleme la toate celelalte organe.

 

Aceasta pentru că toate cele cinci elemente sunt strâns legate între ele. Mânia este emoţia cel mai des asociată cu ficatul, aşa încât, dacă vă simţiţi irascibili şi vă pierdeţi repede calmul, aveţi motive întemeiate de a crede că este posibil ca ficatul vostru să nu funcţioneze cum trebuie. În plus, mai există şi alte indicii, cum ar fi pofta pentru alimente acre, durerile de cap, indigestia, infecţiile fungice şi problemele oculare.

 

Într-un asemenea caz, de exemplu, puteţi începe să beţi multă apă, deoarece Apa produce Lemnul şi va fi benefică pentru acesta. Mai puteţi mânca multe alimente de culoare neagră (cum ar fi ciupercile negre chinezeşti), pentru că şi acestea simbolizează tot Apa.

 

Medicina chineză abordează tratarea afecţiunilor dintr-o perspectivă complet diferită faţă de cea a medicinei occidentale. Consultând tabelul de mai jos, veţi vedea că, în funcţie de modul în care vă simţiţi şi de perioada din an, puteţi încerca să aflaţi care parte din organismul vostru prezintă un dezechilibru. Data următoare când simţiţi că ceva este în neregulă cu corpul vostru, puteţi consulta un doctor specializat în medicina chineză tradiţională. Acesta vă va recomanda remedii bazate pe teoria celor cinci elemente, cu scopul de a reinstaura echilibrul şi armonia în organism. Prin folosirea ciclului productiv al elementelor, se poate restabili echilibrul acestora în corpul vostru şi vă veţi simţi din nou bine.

 

ELEMENT

FOC

LEMN

METAL

APĂ

PĂMÂNT

ORGAN

Inimă

Ficat/pancreas

Plămâni

Rinichi

Stomac

EMOŢIE

Bucurie

Mânie

Deprimare

Frică

Îngrijorare

GUST

Amar

Acru

Picant

Sărat

Dulce

ANOTIMP

Vară

Primăvară

Toamnă

Iarnă

Perioada intermediară

PARTE A CORPULUI

Sânge

Membre/tendoane

Piele/păr/oase

Talie

Muşchi

PARTE A FEŢEI

Ochi

Limbă

Nas

Urechi

Gură

VREME

Caldă

Vântoasă

Uscată

Rece

Umedă

 

Sursa articolului:

publicat online: 10/12/2013 11:12:12 AM    |   citit de 1385 de ori

recomanda articolul unui prieten

Cât de bun vi s-a părut articolul?
  
nota medie:
 10

Trucuri Feng Shui

" Pentru noroc la bani, aşezaţi o mică „plantă a banilor” (un filodendron) în colţul sud-estic al mesei voastre de lucru de la serviciu. "

Asistenţă Feng Shui
Publicitate
www.montaje-mobila.ro
Carti Feng Shui

Cartea de Aur
Cartea de Aur
Ghidul Feng Shui pentru gradini
Ghidul Feng Shui pentru gradini
Initiere in arta Feng Shui
Initiere in arta Feng Shui
Feng Shui Ghid practic ilustrat
Feng Shui Ghid practic ilustrat

Noutati la PRO Editura

Credinta, Datini si Preparate Culinare
Credinta, Datini si Preparate Culinare
Cancerul - Boala Tristetii
Cancerul - Boala Tristetii
Cum sa fii fericit tot timpul
Cum sa fii fericit tot timpul
Mic dictionar de expresii esentiale
Mic dictionar de expresii esentiale
Detox Plan
Detox Plan