Carti Feng Shui

Feng shui pentru PERIOADA lui 8
Feng shui pentru PERIOADA lui 8
Cartea de Aur
Cartea de Aur
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui
Descopera-te pe tine insuti
Descopera-te pe tine insuti
Initiere in arta Feng Shui
Initiere in arta Feng Shui
Diverse

recomanda articolul unui prieten

ELEFANTUL, SIMBOLUL SACRU AL FERTILITĂŢII

Popoarele Chinei, Indiei, Thailandei şi Birmaniei deţin o strânsă legătură culturală cu această glorioasă fiinţă ce simbolizează forţa blândă, puterea magnifică, fertilitatea şi fericita atingere a perfecţiunii. În regatele predominant budiste din Asia de Sud-Est, şi mai ales în Thailanda şi India, elefantul este iubit şi venerat ca animal sacru, asociat istoric cu regalitatea.

În Thailanda, evenimentul cel mai de preţ din domnia unui monarh este acela de a găsi un elefant alb. În chineză, sintagma „a călări un elefant” este omofonă cu termenul ce desemnează fericirea sau o „stare de extaz”. Iată unele informaţii de fapt divers despre elefant şi motivele pentru care este de aşa bun augur să dispuneţi imagini ale sale în locuinţa voastră.


Legenda elefantului alb
Legenda elefantului alb a început în Asia de Sud-Est, înrădăcinându-se în Thailanda, patria Elefantului Alb. Pe vremea când această ţară se numea Siam, Elefantul alb şi sfânt apărea pe drapelul ei, iar acum el s-a fixat puternic în cultura thailandezilor. Legenda spune că, la începuturi, toţi elefanţii erau albi şi zburau prin aer ca şi norii.

Elefantul alb are, de fapt, o culoare cenuşiu-argintie, conducătorii din trecut venerându-l drept simbol al norocului. Elefanţii albi sunt simbolul monarhiei. Regele Thailandei are întotdeauna mai mulţi elefanţi albi în grajdurile sale, deoarece se spune că ei aduc şansă nu doar domniei suveranului, ci şi poporului său.

Până astăzi, atunci când se descoperă în Thailanda unul dintre aceste animale rare, el este prezentat regelui şi ţinut într-un ţarc special de la Palatul Chitalada, reşedinţa regală. Unii oameni spun că, pe durata guvernării actualului rege, au fost descoperiţi zece astfel de elefanţi.

Pentru cunoscători, orice vieţuitoare de culoare albă este întotdeauna presupusă a avea legătură cu miturile, ce îi atribuie o putere mai mare decât cea a animalelor de rând. Albul reprezintă puritatea, precum şi puterea luminii.

Prezenţa elefanţilor albi aduce noroc oricărei gospodării. Căutaţi o pereche, masculul având fildeşi şi amândoi ţinând trompa lăsată. Aşezaţi-i astfel încât să flancheze intrările, sau în living, ca obiecte decorative.

Elefanţii cu trompa lăsată reprezintă puterea şi pacea. Când are trompa ridicată, elefantul sugerează că vă ajută să depăşiţi obstacolele.

Când visezi elefantul alb
În India, elefantul este un simbol des întâlnit în miturile şi legendele sacre. În povestea lui Buddha, elefantul alb are legătură cu fertilitatea şi cunoaşterea. Să visezi un elefant alb sugerează, de obicei, naşterea unui fiu ce va aduce cinste familiei. El va aduce fericire, fiind predestinat să ajungă un mare conducător.

În noaptea dinaintea naşterii lui Buddha, mama sa, regina Mahamaya, soţia regelui Suddhodana, a visat că un elefant alb venea la ea, pentru a-i înmâna un lotus, simbolul purităţii şi al cunoaşterii. Elefantul i-a pătruns în pântec prin partea dreaptă, ceea ce înseamnă că a conceput un fiu. A fost un vis extrem de fast, căci după aceea ea i-a dat naştere prinţului Siddhartha, care avea să devină Cel Iluminat.

Mulţi ani mai târziu, un elefant a fost cel care a avut grijă de Buddha, oferindu-i hrană şi adăpost în solitudinea sălbăticiei. Tot un elefant, Nalagiri, l-a atacat cu furie pe Buddha, doar pentru a ajunge să îi cadă la picioare, complet subjugat.

Elefantul cu şase fildeşi
Poveştile Jataka descriu un elefant asiatic cu şase fildeşi, conducătorul turmei. Bodhisattva Samantabhadra, numit şi Buddha al Virtuţii Universale, este de regulă zugrăvit călare pe un elefant alb, cu şase colţi. Aceşti şase fildeşi semnifică depăşirea ataşamentului de cele şase simţuri. Ei reprezintă cele Şase Perfecţiuni (paramitas) – mila, moralitatea, răbdarea, sârguinţa, contemplarea şi înţelepciunea –, care duc la atingerea iluminării depline, în beneficiul tuturor fiinţelor. Astfel, tradiţia budistă venerează elefantul ca simbol al atingerii desăvârşirii.

Chiar şi astăzi, elefantul deţine un rol important în budism, spre deosebire de alte animale. În descrierea Mandalei Universului, ofrandă către Buddha ai celor 10 zări, una dintre componentele mandalei este ofranda elefantului preţios. Acest pachiderm este singurul animal ce deţine puritatea necesară pentru a căra relicva sacră a dintelui lui Buddha la sărbătoarea anuală a zilei iluminării lui Buddha, oficiată în temple.

Toate lăcaşele de cult budiste urmează aceeaşi procedură pentru alegerea elefantului care va purta relicvele la procesiune, deoarece nicio procesiune budistă importantă nu poate fi completă fără a include măcar un elefant, în harnaşamente bogat ornamentate, pentru a-şi face trecerea maiestuoasă pe străzi.

Elefanţii de război de la Angkor Wat
În inima monumentului Angkor Wat din Cambodgia, măreţia elefanţilor de război este superb imortalizată pe frescele ce zugrăvesc armatele. În anii când cele două state – precursoarele Birmaniei şi Thailandei din zilele noastre – dominau regiunea, elefantul era considerat un animal foarte important.

El era cheia succeselor militare, atât în bătăliile cu efective numeroase, cât şi în renumitele dueluri dintre elefanţi, ce determinau soluţionarea disputelor.

Elefantul era important, de asemenea, în procesiunile regale, suveranul alegându-şi cel mai mare şi mai frumos dintre elefanţi la ceremoniile şi paradele regale. Şi numai elefantul alb regal aducea puterea sacră, precum şi fertilitatea.

Pentru regii Birmaniei şi Siamului, posesia de elefanţi albi şi sfinţi era foarte importantă. Regele ce avea mulţi elefanţi albi şi frumoşi se spunea că are succes, regatul prosperându-i şi domnia fiindu-i lungă. Moartea elefanţilor albi ai suveranului era interpretată drept semn al unui dezastru iminent pentru rege şi regatul său.

Un rege preamărit are nevoie de şapte lucruri: o soţie desăvârşită, un vistiernic destoinic, un prim-ministru înţelept, un cal iute ca săgeata, o roată a legii, o nestemată (piatră ce îndeplineşte dorinţele) pentru a-l îndruma în faptele sale şi, mai presus de toate acestea, regele are nevoie de cel mai nobil dintre elefanţii albi.

Regii vânau avid aceste fiinţe rare. Ocazional, capetele încoronate îşi dăruiau elefanţi albi, ca expresie a diplomaţiei.

Elefanţii albi regali nu erau niciodată purtaţi în război sau călăriţi la procesiuni, ci erau ţinuţi în părţi speciale ale palatului, unde erau antrenaţi, hrăniţi, spălaţi şi îngrijiţi de curteni cu o bună pregătire. La evenimentele rituale, elefanţii albi cu cei mai frumoşi fildeşi erau împodobiţi cu fâşii de catifea stacojie şi cu aur şi acoperiţi cu pandantive uriaşe din aur, bătute cu rubine sclipitoare.

Deja, în secolul al XIX-lea, elefantul alb era una dintre minunile extraordinare ale Siamului. Povestea spune că ultimul rege birman, Thibaw, s-a străduit din răsputeri să îşi cinstească elefantul alb favorit, aflat în pragul morţii. Deşi elefantul era clar muribund, regele a poruncit să fie acoperit cu giuvaieruri, făcându-l astfel cel mai bogat din ţară. Fruntea i-a fost împodobită cu o ploaie de diamante, pentru a alunga spiritele rele, şi alte diamante i-au fost încrustate în fiecare fildeş.

O placă de aur inscripţionată cu titlurile sale îi atârna pe frunte. Pandantive din aur îi atârnau de urechi. Patru umbrele de aur îl apărau de arşiţa soarelui. Deasupra vasului de aur din care se hrănea, a fost instalată o oglindă special comandată din Franţa, pentru a-i reflecta splendoarea.

Apoi, elefantul a murit. Prezicătorii şi pandiţii s-au grăbit să profeţească molime, potopuri şi mii de boli ce vor cădea asupra poporului. În schimb, adevăratul dezastru a fost cu mult mai mare: ţara a fost preluată de albi. Britanicii l-au detronat pe rege şi au pus stăpânire pe Birmania.

ASTĂZI, ELEFANŢII SUNT O SPECIE PE CALE DE DISPARIŢIE
Astăzi, elefanţii albi sunt extrem de rari. Încă sunt veneraţi în Asia de Sud-Est: Laos, Cambodgia, Vietnam. Ultimul elefant alb din Birmania a fost descoperit în 1961. În templele din Thailanda se găsesc sculpturi, picturi, fresce şi arhive cu Elefantul alb.

Durata de viaţă a unui elefant este egală cu a omului – de aproximativ 70 de ani. Aceste animale sunt apte de procreare la vârsta de 15 ani. Femelele dau naştere, de regulă, unui pui de 90 de kg, în urma unei gestaţii de 22 de luni.

Principala deosebire dintre elefanţii africani şi cei asiatici o reprezintă urechile. Urechile mai mari ale speciei africane se potrivesc cu forma Continentului Negru, în timp ce urechile mai mici ale elefantului asiatic urmează conturul Indiei. Elefanţii africani trăiesc în savană, unii dintre ei şi în păduri şi deşerturi, pe când cei asiatici trăiesc doar în pădure.

Fiind vegetarieni, elefanţii se hrănesc cu iarbă, frunze, fructe, ramuri, nuiele şi scoarţă de copac. Ei îşi petrec trei sferturi din zi consumând până la 880 kg de vegetaţie. În climatul fierbinte din habitatul său nativ, un elefant are nevoie de 190 de litri de apă pe zi.

Trompa elefantului este parţial organ nazal, parţial buză superioară. Este un uriaş furtun natural, cu o capacitate de 23 de litri.

Elefantul african stăpânea odinioară întregul Continent Negru, iar cel asiatic se întâlnea din Siria până în nordul Chinei şi Arhipelagul Indonezian. Aceste populaţii numeroase sunt reduse acum la mici grupuri împrăştiate în zona sudică a Saharei, în India, Sri Lanka şi Asia de Sud-Est.

Elefanţii asiatici nu au fost niciodată atât de numeroşi precum fraţii lor africani, iar astăzi pericolul dispariţiei lor este chiar mai mare. La începutul secolului, exista o populaţie estimată de 200.000 de elefanţi asiatici. Acum, abia 35.000-40.000 au mai rămas în sălbăticie.

Sursa articolului: Revista „Lumea Feng Shui” nr. 14, pp. 68-70.

Sursa articolului:

publicat online: 10/1/2010 12:00:00 AM    |   citit de 16922 de ori

recomanda articolul unui prieten

Cât de bun vi s-a părut articolul?
  
nota medie:
 9

Trucuri Feng Shui

" Plantele cu frunze înguste şi ascuţite nu sunt recomandate în interiorul locuinţei. "

Asistenţă Feng Shui
Publicitate
www.montaje-mobila.ro
Carti Feng Shui

Descopera-te pe tine insuti
Descopera-te pe tine insuti
Initiere in arta Feng Shui
Initiere in arta Feng Shui
Feng shui pentru PERIOADA lui 8
Feng shui pentru PERIOADA lui 8
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui
Ghidul practic ilustrat de Feng Shui

Noutati la PRO Editura

Cum sa fii fericit tot timpul
Cum sa fii fericit tot timpul
Se lumineaza de ziua
Se lumineaza de ziua
Flacara Violeta - Editie noua
Flacara Violeta - Editie noua
VIAŢA MARILOR SFINŢI ORTODOCŞI
VIAŢA MARILOR SFINŢI ORTODOCŞI
The Violet Flame
The Violet Flame